hajnowkahajnowka turystyczna

Polish
English
Russian

Lokalne specjały

Sękacz

To wyjątkowe złoto-brązowe ciasto, które swoim wyglądem przypomina ścięty pień drzewa. Prawdziwy sękacz pieczony jest na otwartym ogniu, na obracającym się nad ogniem drewnianym wałku. Wałek stopniowo polewany jest maślanymi porcjami ciasta, dzięki czemu jego spieczone warstwy tworzą ciemne paski, które w przekroju przypominają słoje drzewa. Ciasto spływające na skutek obracania formuje sople przypominające sęki. Stąd też wywodzi się nazwa tego wyjątkowego tradycyjnego specjału. Jego waga może sięgać nawet do 5 kg, natomiast konstystencja przypomina ciasto biszkoptowe.

Sękacz ma przeważnie smak śmietankowo-waniliowy. Często pojawia się podczas uroczystości rodzinnych, na weselach, chrzcinach i komuniach.

Sękacz wpisany jest na Listę Produktów Regionalnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi


Mrowisko

Nazywane jest słodką piramidą. Zbudowane z delikatnego i kruchego ciasta przypominającego w smaku faworki od dawna gości na podlaskich stołach.  Cieniutkie i nieregularne faworki układane piętrowo tworzą piramidę. Jej kolor zależy od jakości jaj, te z gospodarstwa domowego nadają ładny złoty kolor. Całość polana jest polewą przygotowywaną z miodu i masła, która osładza lekko słone w smaku faworki oraz nadaje zapach miodu. Najczęściej mrowisko obsypane jest makiem, jednak spotykane jest z rodzynkami, migdałami i suszonymi owocami. Ten wyjątkowy deser mieszkańcy Podlasia nazwali mrowiskiem, ponieważ mak na stosie lekkich faworków wyglądem przypomina mrówki w mrowisku.

Mrowisko wpisane jest na Listę Produktów Regionalnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Marcinek

To bardzo popularne ciasto, które pochodzi z regionu Puszczy Białowieskiej, głównie z Hajnówki.

Marcinek to pracochłonny tort składający się z kilkunastu lub kilkudziesięciu cienko rozwałkowanych placków przełożonych masą śmietanową. Masa przechodzi przez placki dzięki czemu nadaje im miękkość i smak. Białą masę o charakterystycznej nucie cytryny przełamuje jasny słomkowy kolor placków. Wierzch Marcinka posypany jest kawą, która dzięki umiejętnościom kucharek nabiera kształtów rozmaitych mozaik, form i napisów. Marcinek często pojawia się podczas uroczystości rodzinnych, na chrzcinach i komuniach. Obowiązkowo gości na każdym weselnym stole!

W dniu 18 lipca 2016 r. Hajnowski Marcinek został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

PLIK DO POBRANIA:

Ulotka z przepisem

Charakterystyka produktu


Twaróg hajnowski

Twaróg hajnowski produkowany jest Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Hajnówce. Twaróg to produkt białkowy otrzymywany z mleka w postaci krajanki (blok) lub klinków. Masa klinka równa się 250 g, a masa krajanki ok. 600-800 g. W zależności od zawartości tłuszczu barwa twarogu waha się między białą a lekko kremową. Natomiast konsystencja jest lekko luźna bez grudek, lecz zwarta i jednolita. Lekko kwaśny i łagodny w smaku twaróg swą oryginalność zawdzięcza jakości wykorzystywanego do produkcji mleka. Mleko, z którego wytwarzany jest twaróg hajnowski zdecydowanie wpływa na jego i smak i jakość. Zachowany naturalny charakter terenów pozwala na wypasanie krów zgodnie z wielopokoleniową tradycją. Zwierzęta mają dostęp do ekologicznych pastwisk bogatych w roślinność, pozostając na nich od wczesnej wiosny do późnej jesieni.

Twaróg hajnowski wpisany jest na Listę Produktów Regionalnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi


Lipiec Białowieski

„Lipiec Białowieski” to nektarowy miód lipowy. Charakteryzuje się bardzo jasną barwą, poprzez nieco ciemniejszą aż do bursztynowej z zielonkawym odcieniem, w zależności od domieszki spadzi, która występuje w okresie kwitnięcia lipy. Ma bardzo silny aromat podobny do zapachu kwiatów. Jego smak jest słodki z nieco gorzkawym posmakiem - lekko piekący.

Miód spadziowy ze spadzi iglastej ma ciemną, brązową barwę z zielonkawym odcieniem. Podczas krystalizacji, która trwa od pięciu do ośmiu tygodni, przybiera barwę ciemnobrązową z odcieniem zielonkawym lub szarym. Przechowywany przez dłuższy okres w temperaturze około 20º C może rozwarstwiać się na dwie części: górną płynną i dolną skrystalizowaną.

Miód spadziowy ze spadzi liściastej jest gęsty o barwie zielonkawo-herbacianej do jasnobrązowej. Krystalizuje się w temperaturze około 20º C i w ciągu kilku tygodni zmienia barwę na szarobrązową. Ma silny, ale specyficzny lekko korzenny zapach. Charakteryzuje nieco cierpkawym, ale łagodnym smakiem.

Lipiec Białowieski wpisany jest na Listę Produktów Regionalnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W zależności od sezonu w Hajnówce można nabyć wiele rodzajów miodów: wielokwiatowy, mniszkowy, lipowy, spadziowy, gryczany, malinowy, wrzosowy, a nawet klonowy.

Newsletter

Nazwa:
Email:

Showcases

Background Image


TEXT_LEGAL Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.